torek, 30. avgust 2016

Otvoritev pametne polnilne rešitve v Mariboru


Otvoritev polnilne rešitve za električna vozila pri Pizzeriji Rudi, na Betnavski cesti 122, v Mariboru, predstavlja pričetek akcije Po energijo na kavo ali dve, kjer bodo v Zavodu Zadihaj preko različnih promocijskih akcij podarili 8 polnilnih enot na območju celotne Slovenije.

V zadnjem času našo pozornost, hote ali nehote, ne kradejo le Pokemoni, pač pa tudi električni avtomobili. Informacije o elektromobilnosti se počasi a vztrajno prebijajo v ospredje, tudi pogled se nam pogosteje zaustavi na jeklenem lepotcu, ki tiho kot pomladni vetrc zdrvi mimo nas. Prihodnost nas je dočakala. Vse več pa ni le avtomobilov na električni pogon pač pa tudi koles, skuterjev, invalidskih pomagal, urbanih koles in drugih premikal.

Slika 1Z leve proti desni mag. Simona Uršič, Tadej Slapnik, mag. Nena Dokuzov, Rudolf Brezovnik, Teodor Bunta in Bor Greiner
Uporabniki električnih vozil potrebujejo za svojo mobilnost energijo. Najpogosteje svoje vozilo polnijo preko noči, v domači garaži. Med dnevno mestno vožnjo pa je baterije priporočljivo dopolnjevati. Polnjenje vozil traja od 15 minut in vse do nekaj ur. Čas med polnjenjem je idealen za sesti s prijateljem na kavo, imeti sestanek s poslovnim partnerjem, pojesti kosilo z družino. Iz teh in še mnogih drugih razlogov seveda, uporabniki električnih vozil najraje koristijo polnilne rešitve, ki so v bližini njihovih načrtovanih dejavnosti.
Slika 2: Dr. Andrej Fištravec, župan MOM na otvoritvi
Število električnih vozil iz dneva v dan narašča in potrebe po polnjenju postajajo vedno večje.  Pozdravljamo postavitev hitrih polnilnic ob avtocesti ali izven mestnih središč, a te ne zadovoljujejo vseh potreb. Ravno zaradi tega je potrebna razvejana polnilna infrastruktura, predvsem na lokacijah, kjer lahko vozniki v času polnjenja poskrbijo tudi zase.

Vzpostavitev splošne dostopnosti do električne energije so v Mariboru vzeli zares. Preko različnih promocijskih in drugih akcij bodo podarili 8 polnilnih enot na področju celotne Slovenije. dr. Raziskovalec dr. Jože Mohorko je v sodelovanju z Zavodom Zadihaj razvil linijo nizkocenovnih inteligentnih polnilnih rešitev ePeakDock, ki je primerna predvsem za gostinske in druge storitvene lokale, šole in druge javne zavode. Nekateri modeli so nadgrajeni z inteligentnim sistemom ePeakCharge, ki omogoča rezervacijo, aktivacijo preko telefonskega klica ali aplikacije, povratno komunikacijo z uporabnikom o količini prejete energije ali končanem polnjenju ter ima integriran prilagodljiv plačilni sistem.

Slika 3Državni sekretar Tadej Slapnik in dr. Andrej Fištravec, župan MOM ob prerezu pentlje na polnilnici
Predstavitveni dogodek akcije Po energijo na kavo ali dve se je odvil v Piceriji Rudi. Prisotni so bili predstavniki vlade, resornih ministrstev, predstavniki občine ter strokovna in zainteresirana javnost. Bor Greiner je z zabavnimi vložki povezoval povabljene goste in pogovor se je razvil v stoječe strokovno omizje. Tadej Slapnik, državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud za socialno podjetništvo in mag. Nena Dokuzov iz sektorja za socialno podjetništvo, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, sta poudarila pomen podpore socialnim podjetjem in pozdravila obstoječe rešitve.

Slika 4: Teodor Bunta, direktor Zavoda Zadihaj in mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega Sklada
Posebnost polnilnih rešitev je predvsem v novem poslovnem modelu, je dejal Teodor Bunta, direktor Zavoda Zadihaj, saj rešitev predstavlja tudi marketinško orodje, predvsem pa je pokazatelj  na ozaveščenega lastnika podjetja. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje mag. Simona Uršič, dr. med. je opozorila na škodljivost vdihovanja prašnih delcev iz naslova prometa in podprla delovanje na področju ozaveščanja o onesnaženosti zraka. V pogovor se je vključila tudi mag. Maja Tomanič Vidovič, ki kot direktorica Slovenskega podjetniškega sklada podpira družbeno koristne projekte.

Dogodek se je svečano zaključil z nagovorom dr. Andreja Fištravca, župana Mestne občine Maribor, in prerezom traku na polnilni rešitvi. Jasno podpira dejavnosti na področju razvoja trajnostne mobilnosti na območju mesta in razvoj socialnega podjetništva.

Na samem dogodku so naključni obiskovalci lahko preizkusili električni avto BMW i3, ki ga je za namene promocije posodilo podjetje Selmar d.o.o. iz Maribora. Mlajše obiskovalce je zanimala vožnja z električno rolko, kjer je potrebno med samo vožnjo loviti ravnotežje. Zelo veliko zanimanje je bilo za predstavljen ROLL-eXchange, ki je še v fazi testiranja. Gre za dodatek, ki navadno kolo brez posebnega truda spremeni v električno kolo. ROLL-eXchange je razvil dr. Aleš Vahčič, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Splošna dostopnost do električne energije je želja vseh sedanjih in bodočih uporabnikov električnih vozil, saj strah pred tem, da se vozilu izpraznijo baterije v nepričakovanem trenutku, preprečuje nakup tovrstnih vozil večjemu številu zainteresiranim.

Več o dogodku lahko najdete dokumentirano v video posnetkih na Youtube kanalu Zavoda Zadihaj, Maribor so.p.. Vljudno vas vabimo, da se na kanal naročite.




V Mariboru, 29. 8. 2016